Saturday, June 11

Make Up Tips not Tutorial






Today i want to talk about..... =.=’
Takkan asyik repeating benda yang sama kan, sudah terang lagi bersuluh entry kat bawah ni. Saya cakap lepas ni i love being ------ because i’d like to have many friends, freely without boundary, of course lah batasan tu kena ada. Ada faham? LOL.
Sekarang ni hobi saya suka make up kan orang pulak, asyik2 takde masa nak ambil gambar before and after make up, mangsanya my lil sis la.. :P 
Okay saya baru beli beberapa biji mekap la, tak nak panggil set sebab tak mampu lagi T_T.
Firstly, saya baru test nak put on toner before applying base make up. I’m using L’oreal Hydrafresh Anti-Shine ‘Icy Toner’, pakai lepas cuci muka  bersih2 k. Siyes cool gila muka lepas pakai, segar terus kulit tu, tak la nampak lesu, lagipun toner ni berfungsi untuk tutup pori2 muka supaya tak tersumbat dengan benda2 asing. Tapi saya jarang pakai sebab benda ni leceh nak pakai, lain lah kalau ada event penting atau make up kan orang. 
Then apply lah foundation. I’m using Estee Lauder Double Weight Light(Intensity, no. 2). Code number depends pada kecerahan kulit kitew, no. 1 paling cerah macam susu. HAHA. Saya jarang guna juga sebab selalu saya guna krim je sebagai base. Alaa setakat nak pegi giant takkan dok tepek foundation. =.=’ Lepas tepek ataupun lupak ataupun sapu ??? then next step sapu lah Loose Powder Lucidity Estee Lauder jugak, i’m using code number 6 ‘Transparent’. Natural gitu, wahh~~ 
Lepas semua2 tu, saya tepek dengan eyeshadow, earth color, dari SaSa. Jenama Kiss Beauty. Trust me, kaler2 dia semua cantik2 dengan long lasting, dia tak melt, shimmer, like cream, tp bukan cream. ^_^ Saya suka gold combine dengan blackie sikit2. Natural, tak heavy ^_^. Then letak blusher dari SaSa gak, buat muka senyum syok sendiri supaya pipi naek, then tepek je. =.=’
Then the last part that i cant live without is eyeliner! Eyeliner paling best setakat ni saya penah pakai untuk type pencil ialah Estee Lauder Double Wear Stay-in-place Eye Pencil. Kelopak mata Asian tak sesuai pakai pencil sebab nanti dia smudge kat atas2 kelopak mata tu, then dia melt sebab cuaca panas sebab mata kita peluh2. Sama jugak dengan kepolak mata saya yang sempet ni, saya tak suka guna pencil sebenarnya lebih prefer guna crayon, tapi kalau type ni dikecualikan sebab sangat2 lah bagus, saya tak malu nak rekomen kat kawan2. ^_^ 
Ohh yaa! Mascara! Saya memang tak beli mascara, kalau beli gerenti tak pakai, sebab saya tak suka dia lekat2, nak tanggal pun tecabut bulu mata den. Lagi2 kalau nak wuduk tu, adoyai seksa mak ngah nak menanggalnya. Then saya tak pakai litip, saya  pakai Lip Ice, natural kaler justin bibir, then tak kering. =) Tu je la mekapnya kalau nak pegi dating :P kunuk, dating ngan kawan2, ngan mama, ngan adik. Simple je, 10 minit pun boleh siap, betul ni. =D
Kalau event yang heavy, nak bergambar ke, baru letak bulu mata pelesu yang natural not too thick, then shading. ;) Tu je. 
Gahh ni dia barang2 nya.. HAHA.






Loose Powder  Estee Lauder Lucidity

Blusher Sasa and Eyeliner Double Wear Estee Lauder
Eyeshadow Sasa Kiss Beauty

Make Up Remover Sasa

Foundation, Loose Powder and Toner






p/s: HAHAHAHAHA! Baru perasan, berhabuk2 bedak ni pic, sorry2, tak sempat nak lap2 kunun, pedulilah asalkan ada gambal. Sesetengah mekap tu dah lama, so pudar2 la T_T