Saturday, July 30

Modelling; Photoshoot or Catwalk.

ASSALAMMUALAIKUM <3 <3 <3
Header baru oleh Fazliana Edora iaitu Nenek Edoraemon! Sayangku ni yg design semua layout blog koo~

HOMAGAD~ SO LONG NO STORIES AT ALL.
Kenapakah saya jarang hupdate vlog? This is because I'm getting more serious into modelling career. Huwaa T_T
I am really interested in this field, not because the glamorous, BUT i'd like being make over, catwalk, cash, prizes, featured in mags, catalog, newspaper, money, beautiful pictures by a pro photog and making a new friends. I am really committed towards this job. Either freelance or paid! :D

Sebelum aku masuk Pencarian Model Faraheen, aku join Model Most Photogenic Johnson&Johnson. Alhamdulillah I made it until TOP 7 out of 100 girls came to audition. HAHA. Dah la mase tu tataw langsung ada competition tu, dgn muka selebet, dengan tudung biru with baju kotak2 gedabai terus shoot utk Most Photogenic. :P Event tu seminggu sebelum Pancarian Model Tudung Koleksi Faraheen Sabah.

ALHAMDULILLAH again! Untuk Pencarian Model Faraheen, aku tak sangka dapat jadi juara. Seriously??! Banyak contestan lain yg lg lawa2 wa cakap lu~! HAHAHA. 11 Finalis! Ok sepanjang event tu, i need to do Catwalk, jalan ibarat kucing anak dara. :P I didnt wear high heels sebab i knw pentas tu tak sempurna, means mesti ada lubang2 kecil yg boleh buwat lu sangkut waa,  kang tersadung buek malu hangpa. :P Aku pakai wedges je la, walaupun wedges tak setinggi heels :D Terus tenggelam aku sikit2 oleh contestant lain. HAHAHA :P booo~ ketot! :P Then waktu utk 3 posing2, punya rasa rugi tak grab peluang tu betul2, semua marah :P HAHA sebab aku laju dan posing macam tak plan. Aku ni pelupa taw kalau dah neves. HAHA. Aku hentam je pose, nasib aku ingat2 pose aku time photoshoot walaupun aku rasa  pathetic gila time tu. Berbaloi gak la pegi photoshoot byk2. Tak rugi, kumpul pengalaman yg penting. :) Mekap aku plak cantik ditaja oleh Aila Puteri tapi kan mcm over sket bahagian LIPS. Macam Anita Sarawak aku rasa.

Now Alhamdulillah aku dapat byk rezeki utk photoshoot mempromosikan tudung or jubah koleksi pihak2 tertentu dengan bayaran rm 150 ke atas; halfday. Aku tak kisah, kalau for free, i'll go for it dan aku tak memilih sebabni hobi dan minat aku. Aku harap parenz aku dapat sokong apa yg aku minat ni. InsyaAllah amin.^_^


So beberapa gambar sepanjang kedua2 event :)



Ni time raptai,malam before event ^_^

Finalis. Cantik2 Kannn!!

Sesi soal jawab :P

Berdebar menunggu keputusan.Top 2 ^_^

Alhamdulillah. Juara. eceh :P

Newspaper. :D



Haa ni la event most photogenic. Yg dtg time tu 5 org je. Dua tak dtg. Top 7. Yg lelaki dan perempuan di ujung2 tu organizer ^_^


p/s : Update kelam kabut. Hadoii.. nanti akan diupdate lg. Love you All. <3

Saturday, June 11

Make Up Tips not Tutorial






Today i want to talk about..... =.=’
Takkan asyik repeating benda yang sama kan, sudah terang lagi bersuluh entry kat bawah ni. Saya cakap lepas ni i love being ------ because i’d like to have many friends, freely without boundary, of course lah batasan tu kena ada. Ada faham? LOL.
Sekarang ni hobi saya suka make up kan orang pulak, asyik2 takde masa nak ambil gambar before and after make up, mangsanya my lil sis la.. :P 
Okay saya baru beli beberapa biji mekap la, tak nak panggil set sebab tak mampu lagi T_T.
Firstly, saya baru test nak put on toner before applying base make up. I’m using L’oreal Hydrafresh Anti-Shine ‘Icy Toner’, pakai lepas cuci muka  bersih2 k. Siyes cool gila muka lepas pakai, segar terus kulit tu, tak la nampak lesu, lagipun toner ni berfungsi untuk tutup pori2 muka supaya tak tersumbat dengan benda2 asing. Tapi saya jarang pakai sebab benda ni leceh nak pakai, lain lah kalau ada event penting atau make up kan orang. 
Then apply lah foundation. I’m using Estee Lauder Double Weight Light(Intensity, no. 2). Code number depends pada kecerahan kulit kitew, no. 1 paling cerah macam susu. HAHA. Saya jarang guna juga sebab selalu saya guna krim je sebagai base. Alaa setakat nak pegi giant takkan dok tepek foundation. =.=’ Lepas tepek ataupun lupak ataupun sapu ??? then next step sapu lah Loose Powder Lucidity Estee Lauder jugak, i’m using code number 6 ‘Transparent’. Natural gitu, wahh~~ 
Lepas semua2 tu, saya tepek dengan eyeshadow, earth color, dari SaSa. Jenama Kiss Beauty. Trust me, kaler2 dia semua cantik2 dengan long lasting, dia tak melt, shimmer, like cream, tp bukan cream. ^_^ Saya suka gold combine dengan blackie sikit2. Natural, tak heavy ^_^. Then letak blusher dari SaSa gak, buat muka senyum syok sendiri supaya pipi naek, then tepek je. =.=’
Then the last part that i cant live without is eyeliner! Eyeliner paling best setakat ni saya penah pakai untuk type pencil ialah Estee Lauder Double Wear Stay-in-place Eye Pencil. Kelopak mata Asian tak sesuai pakai pencil sebab nanti dia smudge kat atas2 kelopak mata tu, then dia melt sebab cuaca panas sebab mata kita peluh2. Sama jugak dengan kepolak mata saya yang sempet ni, saya tak suka guna pencil sebenarnya lebih prefer guna crayon, tapi kalau type ni dikecualikan sebab sangat2 lah bagus, saya tak malu nak rekomen kat kawan2. ^_^ 
Ohh yaa! Mascara! Saya memang tak beli mascara, kalau beli gerenti tak pakai, sebab saya tak suka dia lekat2, nak tanggal pun tecabut bulu mata den. Lagi2 kalau nak wuduk tu, adoyai seksa mak ngah nak menanggalnya. Then saya tak pakai litip, saya  pakai Lip Ice, natural kaler justin bibir, then tak kering. =) Tu je la mekapnya kalau nak pegi dating :P kunuk, dating ngan kawan2, ngan mama, ngan adik. Simple je, 10 minit pun boleh siap, betul ni. =D
Kalau event yang heavy, nak bergambar ke, baru letak bulu mata pelesu yang natural not too thick, then shading. ;) Tu je. 
Gahh ni dia barang2 nya.. HAHA.






Loose Powder  Estee Lauder Lucidity

Blusher Sasa and Eyeliner Double Wear Estee Lauder
Eyeshadow Sasa Kiss Beauty

Make Up Remover Sasa

Foundation, Loose Powder and Toner






p/s: HAHAHAHAHA! Baru perasan, berhabuk2 bedak ni pic, sorry2, tak sempat nak lap2 kunun, pedulilah asalkan ada gambal. Sesetengah mekap tu dah lama, so pudar2 la T_T

Sunday, April 24

Flight Steward/Stewardess of MAS Airlines


HAHA do you have what it takes to be a flight attendant? LOL. 
My ambition used to be a stewardess when I was young, DON’T LAUGH2, because, since I was a kid, I always fly at least once a year, then u know la kan budak2 kalau tengok macam best, macam cantik, mesti maw jadi macam tu kan. 

From my observation:
The stages of interview for flight steward/stewardess (Malaysia)
1st stage- Height check! For female 157cm minimum while for male 165cm minimum. Even you are one cm shorter than minimum height; you are absolutely rejected. No compromise. Seriously. Saya sangat kasihan pada sorang Chinese Sarawakian, degree holder, sempat juga saya berbual sama dia. Dia sanggup datang Sabah semata2 mahu hadir interview ini, tetapi dia hanya 156cm. Ya Tuhan, kesian. Then saya cakap, try la begging them, dia cakap tetap tak boleh. MAS Airlines sangat strict okay. Perghh~ Quite a lot of people were rejected sebab tak cukup ketinggian especially female, tapi serius lah muka diorang semua sangat cun and gojes. Mantap dan santik!
2nd stage- Certificates and qualification! Bawalah semua keperluan yang mereka mahu. Tetapi part ni, sesiapa yang tak buat cover letter, boleh tulis tangan. HEHE. Good2. Minimum SPM, sesiapa yang mempunyai lebih tinggi kelayakan seperti diploma atau degree adalah satu kelebihan. J
3rd stage- This is a killer stage. They were divided into a group of six. Then, they kena interview lah satu2. Introduce yourself, interesting place that u have been, mostly mungkin current issue or general issue. I used to attend a talk about steward/stewardess, itu pun teman adik je taw. Dorang cakap dari first kita enter the room, dorang dah tengok cara jalan, attitude, penampilan, dan yang penting kekemasan! Bukan sahaja fluency in English dan pandai bercakap, semua yang saya sebutkan tadi diambil kira. Pasal tu mungkin dalam satu group, satu dua sahaja yang pass, dan mungkin tiada seorang pun yang pass. After u passed through all these stages, u will proceed to the next stage, grooming.
Grooming stage- Ok stage ni dah boleh tarik nafas lega lah. Sebab just check kalau u all ada scars yang tak boleh tutup dengan concealer ke, ada tattoo, ok here I want to emphasize this statement, those yang ada tattoo, di lokasi2 seperti leher, dan bahagian tangan especially, totally rejected! Saya terdengar lah perbualan dua orang perempuan gojes ni, bukan pasang telinga taw, HAHA, sedih dia sebab semua stages dia lepas, kecuali grooming sebab dia ada tattoo di leher walaupun bahagian belakang bawah leher. Dorang akan selak sedikit tu. J Tangan sangat penting sebab steward/stewardess kan nak serve orang, so tangan kena licin dan cantik. HAHA.
Interactive stage- After grooming session, after you have made through all the stages above, u will be given a slip. That slip stated that u must attend to the interactive stage the next day. They discussed about general issue like global warming, water global crisis, culture. J Okay this one also could be very tough. We have no idea what they want actually, what are the qualification, criteria2, blah, blah.. Same like yesterday, group of 6 then who made it through just a person or two or non at all~
Final stage- I don’t have any idea. It could be interviewed by GM.OMG! No~~~
Just wanna add some extra information. Before pegi interview tu, ukur dulu tinggi tu betui2, betui ka lepas 157cm and above, kalau tak, sila jangan buang masa, mereka sangat2 strict. Then nak menunggu giliran tu sangat lama okeh. Reject! Then prepare la documents2 dengan sepenuh hati, jangan dok cikai2, memang menampakkan tidak bersungguh2. Reject! Next, please2 dress appropriate formal attire, jangan lah sexy sangak, ingat nak pegi disco ke weyh! Panel2 pun bukan tergoda pun, dorang dah lali kot tengok sexy2 bagai ni. HAHA. Next! Kalau speaking speakang omputeh setakat pas2 langkah longkang, please go brush up dulu. Candidate2 yang datang ni daripada pelbagai etnik, u know lah how Indian, Chindian, Chinese ka, yang kalau speaking berabuk punya~ Bukan mahu cakap jahat, lebih baik honest kan. 

Wednesday, March 9

Photoshoot

Outdoor photoshoot yang tak berapa menjadi kerana hujan lembik2.

Credits to Nenek Edoraemon selaku photographer yang kreatif!

Labius to the pullest!








KUNUK!!

Sunday, February 27

Jurutera Kimia, Shell atau Petronas?

Oh yew, lama dah nak posto pasal field trip ke Bintulu, Sarawak, tapi maklum lah, lepas je fieldtrip, nah kaw! sebakul assignment dan exam. Nak resize gambar satu hal, nak upload guna berukbang yang memang lampi cam berukmakyeh. Perjalanan yang dahsyat dengan jalan berlobang2, kena turun cop paspot sampai 11 ke 12 kali you. Bangas sudey turun naik bas. Fieldtrip tu pada 16-19 Januari lalu. Btw, bila dah pegi site pemprosesan minyak, membuat terfikir berkali2, "Boleh ke handle tong2 gas, tong2 minyak yang berselirat dengan piping2 yang membuat kita terfikir, apekejadahnye mendeh ni??". Before nak bertolak tu, tak tido satu malam, mana taknya konon nak bertolak jam 5, sekali harem jam 7 lebih. Janji Diana betul. Tambahan lagi, malam tu sedih sebab kan,sebab kan, putus cinta kot, putus yang tak terputus. HAHA. Merepek ar. Gurau jeh. Deh, malas potpet lebih2, kasi tunjuk itu gambar. Mari lihat siapa yang kena! Come lote awek2 kelas aku, dan cowok2 nya pulak ganteng2 disebabkan mata2 sepet. HAHA. It was fun you know!


Kesiannya aku dan yati, boleh2 la tercampak kat belakang awek2 yang lain. =.='

Sebelum ke Shell. Tu aku 3 dari kanan,belakang skali.

Kat Miri, before ke Bintulu.

Oh yew, Bintulu pung ada mall. Singgah jugaklah heels sepasang. Dasar jamlud?? Paitu jamlud? =.='

What The @#$%^^???!

On top of the building.

Ada orang tak pakai stoking, orang takmalu tu adalah saya.

Talk about urine? Something like that. Sheesh.. So sleepy de that time. =.='

CH3 ke belakang tuh? Tertutup pulak.. =.='














Esok pagi2 buta dah ada midterm. Minggu ni ada 3. What the brain! Pray for me. Amin...